عسل کنار و خواص آن

 

 

خواص عسل کنار (عسل سدر) و فواید آن در درمان بیماری‌های مختلف ما را مجاب کرد تا در این مقاله درباره خواص این عسل و کاربردهای درمانی آن نکاتی را بیان کنیم. این عسل از شهد شکوفه‌های درخت سدر که در فارسی با نام درخت کنار معروف است، توسط زنبور عسل تهیه می‌شود و دارای مزه و عطری دلنشین است.
سدر (نام عربی) و کُنار (نام فارسی) درختی از تیره عنابیان است. به برگ این درخت "سدر" و به میوه آن "کُنار" می‌گویند و هر دو دارای خاصیت دارویی هستند و ارتفاع آن در برخی مناطق به ۱۰ متر می‌رسد. ساقه‌های این درخت خاردار و به رنگ سفید است و برگ‌ها به شکل بیضی و کمی نوک‌تیز هستند و به صورت متناوب روی شاخه‌ها قرار می‌گیرند. درخت کنار در فصل گلدهی، دارای گل‌های مجتمع و پوشیده از کرک است.
منطقه رویش گیاه کنار (سدر)
در استان‌های جنوبی ایران مانند استان فارس،استان هرمزگان، استان بوشهر، استان خوزستان، استان کرمان وجنوب استان سیستان و بلوچستان به خوبی می‌روید . در کشور ما این درخت در مناطق غربی و جنوبی مانند استان‌های کردستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان می‌روید. درخت کنار سالی دوبار به گل می‌رود. گل‌دهی پاییزی این درخت بیشتر است و دارای شهد بسیار لطیفی است که باعث جذب زنبورهای عسل از فواصل دور به سمت گلهای آن می‌شود. از اوایل شهریور تا اواسط آبان، بیشترین فصل جمع آوری و برداشت عسل کنار است.

نکاتی در مورد عسل کنار
در طب بوعلی این عسل برای سرد مزاجان توصیه شده و برای افرادی که دارای ضعف قوای جنسی و جسمی هستند توصیه شده است، این عسل در بین اعراب محبوبیت خاصی دارد و به عنوان عسل جنسی نیز نامیده می شود و به تازگی در بسیاری از کشورهای دنیا به عناون یک تقویت کننده جنسی موثر، سریع و طبیعی استفاده می شود. عسل سدر از دیر باز به عنوان هدیه یا پیشکش برای پادشاهان به عنوان خلعت فرستاده می شده است.
دلیل کف کردن عسل کنار (سدر)
عسل این گیاه کف می کند در بسیاری از جاها و مناطق عسل کنار را به صورت کف کرده استفاده می نمایند و بسیاری نیز معتقد هستند که عسل نباید کف کند پس شاید عسل مرغوب نیست. این امر باعث شبهات زیادی در بین افراد و حتی زنبوردارانی که اقدام به تولید این عسل می کنند شده است. این عسل پس از برداشت کف کرده و دارای رنگ روشنی می باشد و پس از مدتی کف آن خوابیده و به رنگ خود عسل برگشته یعنی تیره می شود و پس از گذشت چند ماه تیره تر شده و به رنگ جیگری یا عقیقی در می آید و چنان چه دوباره این عسل مخلوط شود و یا در مجاورت گرما ویا داخل آب گرم قرار داده شود دوباره کف میکند وتا خوابیدن کف آن زمان لازم است
علت این کف کردن برمیگردد به خود گیاه کنار و ربطی به طبیعی و یا نامرغوب بودن عسل تولید شده ندارد. دلیل کف کردن این عسل وجود مقادیر قابل توجهی ساپونین در عسل این گیاه می باشد. بنابرین این عسل دارای ارزش عذایی و مکملی بسیار بالایی می باشد.

خواص عسل کنار کدامند ؟
خواص عسل کنار شامل تقویت قوای بدن، رفع ضعف، افزایش حافظه، تقویت نیروی جنسی، تقویت دستگاه گوارش و رفع گرفتگی عضلات و ... می‌شود. عسل کنار یا عسل سدر، یکی از بهترین انواع عسل طبیعی برای مصرف روزانه است و مصرف آن به همه گروه‌های سنی به ویژه ورزشکاران، دانش‌آموزان و افراد با مزاج گرم توصیه می‌شود.

مشخصات عسل کنار
عسل کنار دارای رطوبت کم و طبع خنک است. میزان قند فروکتوز این عسل نسبت به دیگر انواع عسل بیشتر و رنگ عقیقی متمایل به قرمز دارد. بهترین طریقه مصرف عسل کنار، مخلوط کردن دو تا سه قاشق از آن با چای کم‌رنگ یا آب ولرم است. برای اثربخشی بیشتر بهتر است چند قطره آب‌ لیموی ترش و تازه به آن اضافه شود. عسل کنار جزو عسل‌های تک گل است و به دلیل اینکه هنگام گل‌دهیِ این درخت، هیچ گونه گیاهی گل‌دهی ندارد، لذا این عسل از خلوص بالایی برخوردار است.

بررسی تحقیقات بر روی عسل سدر (کنار)
در تحقیقی با نام «تضعیف فشار اکسایشی ناشی از CCI4 و مسمومیت هپاتونفرو با استفاده از عسل کنار صعودی در موش‌ها» که در سال ۲۰۱۳ در مجله‌ی «درمان‌های مکمل و جایگزین بر اساس شواهد» و توسط محمد الیحیا، رمزی موتانا، منصور السعید و دیگر همکارانشان منتشر شد، عسل کنار مورد بررسی قرار گرفت تا فعالیت آنتی‌اکسیدانی و محتویات فاونیک و فلاونوئید آن تشخیص داده شود.
این تحقیق انجام شد تا اثرات احتمالی محافظتی عسل کنار صعودی (SSH) روی فشار اکسیدانی ناشی از کربن تتراکلراید (CCl4) و آسیب کبد و کلیه در موش‌ها بررسی شود. فعالیت محافظتی هپاتونرال این عسل نیز مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج تحقیق درباره خواص عسل کنار
عسل از آسیب رسیدن به کبد و کلیه جلوگیری کرد.
در آزمایش‌های مربوط به DPPH و β-carotene-linoleic acid فعالیت آنتی‌اکسیدانی شدیدی از خود نشان داد و حاوی ترکیبات فنولیک بود.
سال‌ها است که جهان پزشکی در حال تحقیق روی ترکیبات طبیعی مختلفی است که کره‌ی زمین در اختیارمان قرار داده است و عسل در بین این ترکیبات اعتبار بسیار خوبی به عنوان یک دارو کسب کرده است. فقط باید بدانیم برای چه بیماری‌هایی، در چه خلوص و ترکیبی باید از عسل استفاده کنیم. بقیه‌ی کار بر عهده‌ بدنمان خواهد بود.
بعضی از انواع عسل ۷۵ الی ۱۵۰ میلی‌گرم ویتامین ث به ازای ۱۰۰ گرم و بعضی دیگر کمتر از ۵ میلی‌گرم ویتامین ث به ازای هر ۱۰۰ گرم دارند. یافته‌های تحقیقاتی نشان می‌دهند عسل‌های تیره‌تر خواص آنتی‌اکسیدانی بیشتری دارند. در محیط آزمایشگاهی، فعالیت آنتی‌اکسیدانی عسل کنار صعودی، شدت زیادی داشت.

1. تأثیرات آنتی‌بیوتیکی عسل کنار
تمام عفونت‌ها توسط میکروارگانیسم‌هایی همچون باکتری‌ها و قارچ‌ها رخ می‌دهند. این روزها همه‌مان می‌دانیم MRSA ها یا MSSA ها چیستند. سوپرمیکروب‌هایی که به آنتی‌بیوتیک مقاوم‌اند و حتی اسم‌شان نیز ترسناک است. و میکروب‌های زیادی از این نوع وجود دارند. در عفونت‌های سینوسی، عفونت‌های پوستی یا دیگر انواع عفونت‌ها با این میکروب‌ها مبارزه می‌کنیم. عسل تأثیر خود در مبارزه با این میکروب‌ها را ثابت کرده است.
امروزه ملتهب شدن سینوس شبیه به سرما خوردن است. افراد به استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان عفونت‌های سینوسی عادت دارند اما تحقیقات اخیر درباره خواص عسل کنار نشان می‌دهند این عسل به طرز مؤثری باکتری مسئول عفونت‌های تنفسی، استافیلوکوکوس اورئوس، را می‌کشد.
اگر می‌خواهید چنین چیزی را امتحان کنید مقدار کمی عسل کنار را در محلول شست‌وشوی بینی‌تان حل کنید. حتی زمانی که عسل سدر در مقادیر بسیار کمی محلول باشد عوامل آنتی‌بیوتیکی قدرتمندی دارد که به شما کمک می‌کند تا از شر عفونت خلاص شوید و راحت‌تر نفس بکشید. اگر چنین کاری را دوست نداشتید مجرای تنفسی خود را با آب شست‌وشو دهید. هیچ اثر جانبی وجود ندارد.

2. بهبود زخم ها با عسل کنار
ژورنال علوم کاربردی دارویی در سال ۲۰۱۳ تحقیقی با عنوان «بررسی مقایسه‌ای بافتی سه نوع عسل در فعالیت بهبودی زخم‌های موضعی در خرگوش‌ها» منتشر کرد که توسط دپارتمان داروشناسی و زیست‌شیمی دانشکده‌ی داروسازی دانشگاه زاویه لیبی انجام شده است.

3. تقویت نیروی جنسی با عسل کنار
از دیگر خواص عسل کنار که کمتر مورد توجه قرار گرفته، تقویت نیروی جنسی می باشد. اگر عسل کنار و دانه‌ی هویج را ترکیب کنیم به برانگیزنده‌ی خوبی می‌رسیم. یا می‌توانیم از ترکیبات دیگری استفاده کنیم که همین تأثیر را دارند: دانه‌های مغذی، جینسنگ و دیگر گیاهان دارویی. ادعا می‌شود این ترکیبات بدون هیچ عوارضی بهتر از ویاگرا عمل می‌کنند.

4. از خواص عسل کنار بهبود ناراحتی‌های گوارشی
عسل کنار تاثیر بسیار زیادی بر بهبود زخم‌های دستگاه گوارش به‌ویژه روده و معده دارد و می‌تواند مقاومت و توانایی دستگاه گوارش را افزایش داده و عملکرد این اندام‌ها در بدن را بهبود بخشد. گنجاندن این عسل کهربایی‌رنگ در برنامه غذایی روزانه می‌تواند تاثیر زیادی بر کاهش میزان کلسترول خون داشته باشد. همچنین می‌تواند کمبود ویتامین c در بدن را جبران کند. از این‌ رو مصرف این عسل در زمان ابتلا به آنفلوآنزا یا سرماخوردگی می‌تواند مقدار زیادی از ویتامین c مورد نیاز بدن را تامین کند و از طرفی، اشتهای فرد بیمار را تحریک می‌کند تا او بتواند بر بی‌اشتهایی خود غلبه کند.

5. اثرات ضد التهابی عسل کنار
دکتر آرمان احمد محمد زوبیر و دکتر پاتریک اوکیچاکوآ از دانشگاه UCSIدر کوالالامپور مالزی اخیراً تحقیقی به عنوان «بررسی تأثیر ضدالتهابی، تب‌بری و تسکینی عسل کنار» انجام داده‌اند. این تحقیق خواص عسل کنار در بهبود التهاب، کاهش تب شدید و ثبات دادن به فعالیت سلول‌های بدن و محافظت در برابر آسیب‌ها و بهبود درد را اثبات کرد.
اثبات شد که عسل کنار حاوی ترکیبات ضد التهاب، مسکن و تب‌بر است و این تأثیرات به دلیل فیتوکمیکال‌های موجود در این عسل است. این تحقیق روی موش‌ها انجام شد و نشان داد اثر داروشناسی عسل کنار (عسل سدر) از آسپرین و ایندومتاسین نیز بیشتر است.
این تحقیق در مجله‌ی آکادمی جهانی علوم پزشکی، مهندسی و تکنولوژی منتشر شد و در کنفرانسی در سال ۲۰۱۱ در لندن، پاریس مورد بحث قرار گرفت. تحقیقات دیگری در موسسه‌ی تحقیقات علمی کویت (موسسه‌ی تحقیقی دولتی) انجام شد که برای تشخیص کیفیت و مزایای ادعا شده در مورد عسل کنار بررسی‌های آزمایشگاهی مختلفی انجام گرفت.

6. درمان زخم‌های روده و معده با عسل سدر
مصرف عسل کنار به تقویت دستگاه گوارش کمک می‌کند و عملکرد معده و روده را بهبود می‌بخشد و به درمان زخم معده کمک می‌کند.

7. از خواص عسل کنار کاهش کلسترول
از خواص عسل کنار کاهش کلسترول و چربی خون است. این عسل برای پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی مفید است.

8. درمان سرماخوردگی با عسل کنار
همانند دیگر انواع عسل، عسل کنار نیز به درمان آنفلوآنزا و سرماخوردگی کمک می‌کند، همچنین می‌تواند کمبود ویتامین ث در بدن را جبران و اشتهای فرد بیمار را تحریک کند و روند بهبودی را سرعت دهد.

9. افزایش قوای جنسی از خواص عسل سدر
یکی از خواص عسل کنار که به آن معروف شده است، تقویت نیروی جنسی است. مصرف این عسل همچنین به افزایش قوای جسمانی، رفع ضعف، تقویت بدن و سیستم ایمنی کمک می‌کند.

10. باز کننده گرفتگی عضلات از خواص عسل سدر
استفاده از عسل کنار به نرم شدن و رفع گرفتگی عضلات کمک می‌کند و دارای خواص ضد التهاب است و مصرف آن به ورزشکاران توصیه می‌شود.

11. تقویت حافظه با عسل کنار
مصرف عسل طبیعی کنار به طور مرتب و روزانه، به تقویت حافظه کمک کرده و مصرف آن برای کودکان و دانش آموزان مفید است.

12. کاهش دمای بدن از خواص عسل کنار (سدر)
کاهش گرفتگی و کاهش دمای بدن از خواص عسل کنار است. با توجه به اینکه این عسل طبع خنکی دارد، بهترین عسل برای افراد دارای مزاج صفراوی است.

13. درمان کم خونی با عسل سدر (کنار)
خوردن عسل کنار دارویی طبیعی برای پیشگیری و درمان کم خونی است.

14. بهبود زخم‌های سطحی از خواص عسل کنار
همانند خواص عسل آویشن، استعمال موضعی عسل کنار نیز به بهبود زخم‌های سطحی و محل سوختگی کمک می‌کند و از خاصیت آنتی بیوتیکی و ضدعفونی کننده برخوردار است.

15. درمان بیماری های مختلف با عسل کنار
اتحادیه‌ی زنبورداران عرب در ششمین کنفرانس بین‌المللی‌شان به تحقیقی که در دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه عدن انجام شده است اشاره کردند. در این تحقیق چهار نوع از عسل‌های یمن (سیدر، سومور، غساس و رنج) در بسته‌شدن آبسه‌های پستان و باسن مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج نشان دادند هنگام استفاده از این عسل‌ها تفاوت چشم‌گیری در زمان بسته‌شدن آبسه‌های باسن به وجود می‌آید. این دوره هنگام استفاده از عسل کنار کوتاه‌تر (۸ روز) و با دیگر انواع عسل‌ها طولانی‌تر (۱۳٫۲۵ روز) بود. در همین کنفرانس بین‌المللی تحقیقات آزمایشگاهی دیگری مورد بررسی قرار گرفتند که توسط دپارتمان محافظت از گیاهان دانشکده‌ی کشاورزی دانشگاه صناع انجام شده‌اند. در این تحقیقات تأثیر شش عسل یمنی (سلام، سیدر وسابی، سیدر دوانی، گل، دوانی مرتع و سومور) در مبارزه با باکتری‌های بیماری‌زایی از جمله: سالمونلا، اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا مورد بررسی قرار گرفت. تمام‌شان ویژگی‌های آنتی‌بیوتیکی از خود بروز دادند.

دیگر خواص خواص عسل کنار (سدر)
عسل کنار بسیار خوش طعم است و ارزش غذایی بالایی دارد. این عسل به درمان بیماری‌هایی متعددی کمک می‌کند. عسل کنار طبع سردی دارد. و مصرف آن برای افراد دارای مزاج گرم توصیه می‌شود. برخی از مهمترین خاصیت‌های عسل کنار عبارتند از:

    16. مشکلات کبدی
    17. عفونت‌های تنفسی
    18. بیماری‌های ناشی از سوء تغذیه
    19. مشکلات هاضمه و یبوست
    20. مشکلات بینایی
    21. زخم‌ها و سوختگی‌های عفونی، زخم‌های ناشی از عمل جراحی (از جمله سزارین)
    22. بهبود سریع بعد از زایمان
    23. تسهیل کردن عادت ماهانه
    24. در ترکیب با گیاهان دارویی دیگر می‌تواند برای بهبود صرع استفاده شود
    25. تقویت سیستم ایمنی بدن
    26. بهبود سطح سلامتی و انرژی عمومی بدن
    27. مقوی مغز و اعصاب
    28. تقویت هوش
    29. انرژی زا و نشاط آور
    30. تقویت کننده و بهبود ضعف بدن
    31. پیشگیری و درمان سرطان
    32. بهبود گرفتگی عروق
    33. برطرف کننده انگل و کرم روده و معده
    34. بهبود کمر درد
    35. تقویت کننده موی سر
    36. تب بر
    37. رفع عطش
    38. بهبود آبله
    39. بهبود سرخچه
    40. تسریع در رشد کودکان

اضافه کردن عسل کنار به برنامه‌ی غذایی‌تان می‌تواند سلامت سلول‌ها و سلامتی کلی بدن‌تان را افزایش دهد. علاوه بر این با در نظر آوردن محتویات مغذی موجود در عسل کنار، همین محتویات مغذی به تنهایی می‌توانند به بدن‌تان کمک کنند تا با بیماری‌ها مبارزه کنید.